Sunday, September 7, 2014

The Bulletin Recipe: September issue

秋のおつまみ!『お手軽鶏チャーシュー』
Cihcken Cha-Shu- (Roasted Chicken)

Ingredients (2-3 Servings) :

Chicken Thigh (with skin)              2-3  (take out bones)
Salt                                         1/2 teaspoon 
Sugar                                      1/2 teaspoon
Sesame oil                                 1 teaspoon

Sauce:
☆Red Miso                   1 table spoon
(Other kind of Miso is fine as well)
☆Soy sauce               3 table spoon
☆Mirin                      4 table spoon
☆Grated Apple            1/4 apple
☆ Honey (or Sugar)     1/2 table spoon
☆Grated Garlic      1/4  tea spoon
☆Grated Ginger     1/4  tea spoon

材料(2−3人前):
鶏もも肉(皮付き)         2−3枚
塩•砂糖            各小さじ1/2
ごま油                適量

たれ
☆赤みそ(他の味噌でも可)    大さじ1
☆醤油              大さじ3
☆みりん             大さじ4
☆すりりんご           1/4個
☆蜂蜜(砂糖でも可)     大さじ1/2
☆おろしショウガ       小さじ1/4
☆おろしニンニク       小さじ1/4

Step 1: Take out bones from chicken, make several holes on the skin with tooth pick, and  sprinkle salt and sugar to the both side of chicken.
鶏もも肉は骨を取り外し、鶏皮に爪楊枝で数カ所穴をあけ、塩•砂糖をすり込みます


*Step 2 and 3 are for the recipe with cylinder shape chicken cha-shu-. For easy and simple flat chicken cha-shu- recipe (Just like the picture above), you can skip Step 2 and 3.

※ステップ2と3は、円柱型のチャーシューを作る場合の行程です。上の写真のような簡単に作れる平たいチャーシューの場合、2−3は不要です。

Step 2: Role up the chicken from step 1 and place on the plastic wrap. 
下準備をした鶏肉をくるくると巻き、ラップで包みます


Role and wrap up the chicken with plastic wrap and make candy wrap.
ラップでキャンディーのように包み両端をきつく結んでください


Make a knot on the each end and tie it hard. 
きつめに巻くのがコツです

Step 3: Place the chicken candy wraps in the boiled water, boil them for 20 to 30 min with medium heat. Make sure the inside the chicken is perfectly cooked. Take out the wrap and let it cool down.

沸騰したお湯に2を入れ、中火で20ー30分しっかり火を通し、ラップを外して冷まします

Step 4: Mix the sauce ingredients, add the prepared roled-up chicken (or the raw flat chicken) and the sauce in the plastic bag. 

タレの材料に下準備した鶏もも肉を漬けます。平たいチャーシューの場合、火を通さずに生肉の状態で漬けます。


Let them sit in the fridge for over night (minimum 3 hours).
冷蔵庫で一晩寝かします。(最低3時間)

Step 4: Take out the chicken from the sauce, pan-broil the chicken with sesame oil and make a bit of burnt part. Keep the sauce.
袋から鶏肉を取り出し、ごま油で焦げ目がつくまで焼きます。タレは捨てないでください。

For the flat chicken cha-shu-, make sure the inside the chicken is perfectly cooked.
平たいチャーシューの場合、中までしっかりと焼いてください。

After chicken is cooked, use the oil from the chicken and the left over sauce-mix to make sauce for the cha-shu-. I like to add white sesame together. Cook for 3-4 min with med heat. 

焼いた後に残った鶏肉のあぶらに漬けタレを混ぜ、中火で3ー4分まぜてください。私は白ごまも混ぜます。
Slice the chicken, serve with some veggies and the sauce. Ready to open the beer eh? =)
鶏チャーシューを切り分け、野菜を添え、タレをかけてできあがり。あとはビールをあけるだけ♪


Next post will be about how you can use this chicken cha-shu- to make other dishes♥
次回は、この鶏チャーシューを使ったアレンジレシピを載せます♡

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